Kalkulace nákladů na stravu
Platnost: od 1. 7. 2019
Položka kalkulace |
Strávníci 3 – 6 let |
Strávníci 7 – 10 let |
Strávníci 11 – 14 let |
Strávníci 15 a více let |
Zaměstnanci a bývalí zaměstnanci ZŠ |
Cizí strávníci DČ |
spotřeba potravin |
26 Kč |
26 Kč |
28 Kč |
29 Kč |
38 Kč |
38 Kč |
osobní náklady |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
22 Kč |
věcné náklady |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
6 Kč |
zisk |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
0 Kč |
2 Kč |
celkem |
26 Kč |
26 Kč |
28 Kč |
29 Kč |
38 Kč |
68 Kč |
Věra Andrýsková, Mgr. Petr Bělohrad,
vedoucí ŠJ ředitel ZŠ
tel.: 733582222
ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU
S účinností od 13.12.2014 nabývá platnost
SMĚRNICE 1169/11 EU a VYHLÁŠKA 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že mohou
vyvolávat u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby
veškeré složky byly zřetelně označovány názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo
připraveného pokrmu.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale má pouze funkci informační jako každý
výrobce potravin a pokrmů.
Není možné se při výrobě velkého počtu porcí věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost
si musí každý strávník (popř. zákonný zástupce) pohlídat sám.
Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen podle seznamu,
který bude vyvěšen v blízkosti jídelního lístku.
SEZNAM ALERGENŮ
EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení:
1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2. KORÝŠI a výrobky z nich
3. VEJCE a výrobky z nich
4. RYBY a výrobky z nich
5. PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy) a výrobky z nich
7. MLÉKO a výrobky z něj
8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9. CELER a výrobky z něj
10. HOŘČICE a výrobky z ní
11. SEZAMOVÁ SEMENA (sezam) a výrobky z nich
12. OXID SIŘIČITÝ a siřičitany (např. sušené meruňky)
13. VLČÍ BOB (lupina) a výrobky z něj
14. MĚKKÝŠI a výrobky z nich
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata,
špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.